Gebedshuis en oorlogsmonument
Op het perceel Heijbeeksestraat 30 staat een kapel. De kapel is niet alleen een gebedshuis maar tevens een oorlogsmonument. Hieronder gaan we kort in op de geschiedenis van dit gebouw.
Historie
Vanwege het oorlogsgeweld en het verlangen naar vrede ontstonden tegen het einde van de Duitse bezetting in Nispen plannen om een kapel te bouwen. Kapelaan Lannoye wierp zich op als voorman om, zodra de oorlog voorbij was, een kapel te bouwen en deze op te dragen aan "Maria Koningin van de Vrede". De eerste plannen werd in het voorjaar van 1944 gemaakt maar pas in juli 1945 kreeg architect Jos Cuypers de opdracht om een kapel te ontwerpen. Landbouwer Joris van Gastel stond voor de locatie van de kapel op de hoek van de Heijbeeksestraat en Broekakkerstraat een gedeelte van zijn grond af. Voor de financiering van het gebedshuis werd een collecte gehouden onder de dorpsbewoners. Toen ontstond ook het idee om in de kapel een gedenkteken te plaatsen voor de tweeëntwintig oorlogsslachtoffers uit de parochie Nispen zodat de kapel niet alleen als gebedshuis maar ook als herdenkingsplaats kon fungeren.
Home > Nispen > Vredeskapel
Op 26 oktober 1945 werd de eerste steen voor de kapel gelegd. De bouwmaterialen werden op allerlei wijzen verkregen, vaak restanten van door de oorlog beschadigde gebouwen uit Nispen, Roosendaal en Essen. Verschillende Nispenaren hebben met hun inspanningen en de verkregen materialen een fraaie kapel kunnen bouwen. De inwijding van het gebedshuis door pastoor Fassaert vond onder grote belangstelling plaats op de eerste nationale herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei 1946.
Herdenking
Tijdens de herdenking van 50 jaar bevrijding werd door het Oranje-
Luisterplek
In december 2014 is bij de kapel een luisterplek gecreëerd. Dit luisterpunt maakt onderdeel uit van een Europees netwerk van luisterplekken langs de route die de geallieerde strijdkrachten aflegden bij de bevrijding van West-
Bezoek
De kapel is tijdens de zomermaanden dagelijks geopend. De luisterpaal kunt u het gehele jaar door bezoeken.
Meer over de historie van de Vredeskapel en de Nispense oorlogsslachtoffers kunt u lezen in artikelen in het Jaarboek 1995 van de heemkundekring. De Vredeskapel is ook opgenomen in de lijst van oorlogsmonumenten op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (www.4en5mei.nl). Op de Beeldbank Nispen kunt u foto´s bekijken van de inwijding van de Vredeskapel, diverse herdenkingen bij het monument en het gebouw door de jaren heen.