zoeken  contact   extranet Home Home

Nispense ‘covergirl’ op speciale uitgave tijdschrift Quest Historie

21-10-2022


Komende woensdag is het 78 jaar geleden dat de dorpskern van Nispen werd bevrijd door de geallieerden. De oorlog en bevrijding spreken nog steeds veel mensen tot de verbeelding. Zo werd in juli de heemkundekring benaderd door uitgeverij Hearst Media of het mogelijk was om een afbeelding uit onze collectie te gebruiken voor de cover van een speciale uitgave over de Tweede Wereldoorlog.


Ciska Vogel-Breugelmans

Het betreft een foto van Ciska Vogel-Breugelmans die kort na de bevrijding poseert op een Duitse tank. De zogenaamde Sturmgeschütz III Ausf. G. pantsergeschut was weggezakt in de gierkelder bij Janus van Zitteren in het Everland. De heemkundekring is trots dat foto mag prijken op de cover van het tijdschrift. De inkleuring geeft nog een extra dimensie. En het bewijst nog maar eens dat onze digitale beeldbank ook nauwlettend in de gaten gehouden wordt door partijen die zich professioneel met de geschiedenis bezighouden.


Bevrijdingsroute

Ook op andere manieren staat de bevrijding in de aandacht. The Dutch Polar Bears organiseren op 29 oktober een speciale bevrijdingsroute door de gehele gemeente Roosendaal. Er rijden meer dan 50 militaire voertuigen mee. De stoet begint in Nispen bij de Vredeskapel. Daar vindt eerst een herdenkingsmoment plaats om 9.15 uur. Daarna doorkruist tussen 10.00 en 17.00 uur de stoet door de gehele gemeente Roosendaal om te eindigen met een herdenking bij het Polar Bearmonument op de Kade in Roosendaal. Meer informatie over de route en tijdsblokken op www.thedutchpolarbears.com.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons