zoeken  contact   extranet Home Home

Bord met namen gesneuvelde militairen hersteld

08-03-2022

Samen met dorpsgenoot Geert Jacobs en The Dutch Polar Bears heeft onze heemkundekring zich sterk gemaakt voor het behoud van het unieke herinneringsbord met namen van zeventien Britse militairen die het leven lieten tijdens de gevechten in en om Nispen in oktober 1944. Voor zover bekend is dit het enige bord in zijn soort dat in Nederland bewaard is gebleven. Via internet werd een crowdfundingactie gehouden, waarmee begin maart € 1.430 was opgehaald voor het hoognodige herstel. Dit is nu gebeurd.

´Conservering´

Door de firma Raymakers-Rossen V.O.F. uit Essen werd de loslatende verf op het paneel gefixeerd. Een precisiewerk waar restauratrice Kim Raymakers ruim een week mee bezig is geweest. Op elke losse schilfer werd aan de achterzijde een fixeermiddel aangebracht. Aan de bovenzijde werden deze aangedrukt met een stukje speciaal papier dat weer verwijderd kon worden als het geheel goed gedroogd was. Tijdens de werkzaamheden merkte Kim dat het hout zeer poreus was en dat de kwaliteit van de gebruikte verf niet hoog was. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat er destijds gebrek was aan vrijwel alles en men dus genoegen moest nemen met de middelen die voorhanden waren. Zeker voor het maken van een ‘tijdelijk’ monument.

Overdracht

Op 7 maart ging een delegatie van onze heemkundekring naar het restauratieatelier in Kalmthout-Achterbroek voor de overdracht van het herstelde bord. Daar kon worden vastgesteld dat het eindresultaat er mag zijn. Het moment werd vastgelegd door een camerateam van Zuidwest TV. Voorlopig is het bord ingepakt in speciaal beschermingsmateriaal en opgeslagen in het ErfgoedCentrum Nispen.

Toekomst
Het is echter de bedoeling dat we het bord uitlenen en dat het een plaats krijgt in het nieuw te bouwen bezoekerscentrum van het Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Bergen op Zoom waar de meeste van de op het bord vermelde slachtoffers begraven liggen. Daarover is al een principeakkoord bereikt met de desbetreffende stichting. Eerder al zal er een speciale kijkdag georganiseerd worden in Nispen waarover we binnenkort meer zullen melden.

Doneren kan overigens nog steeds via www.doneeractie.nl/behoud-in-memoriam-bord-1944.

Een reportage over de overdracht van het bord is te zien via www.zuidwestupdate.nl.

Home  >  Actueel  >  Nieuws

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn