zoeken  contact   extranet Home Home

Leve de vrede! 75 jaar vrijheid

28-04-2020

Komende 4 mei is het 75 jaar geleden dat het Duitse leger besloot in Noordwest-Europa te capituleren. Een dag later werden de details voor Nederland verder uitgewerkt in Wageningen. Het nieuws dat de Duitse bezetter besloot de strijd te staken, zorgde ook in Nispen 75 jaar geleden voor veel vreugde en opwinding. Ons dorp was eind oktober 1944 al bevrijd. Maar het leven was er in de maanden daarna zeker niet gemakkelijker op geworden. Verdriet om de slachtoffers, een dorp in puin en onzekerheid over de maatschappij. Ook bevonden zich nog meerdere jongemannen uit het dorp in Duitsland. Zij waren daar verplicht te werk gesteld.

In onze verhalenroute Nispen Remembers kun je luisteren naar het verhaal van Marie van de Sanden-Konings die in haar dagboek schreef over de vreugde in mei 1945. Haar verhaal vind je via deze link.

Het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren van 75 jaar vrijheid zal dit jaar anders dan anders zijn. De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus maken het niet mogelijk om in groepen bij elkaar te komen om te herdenken en te vieren. Dat is jammer, zeker gezien het lustrumjaar. Maar de bijzondere omstandigheden dragen er misschien ook toe bij dat we extra stil staan bij vrijheid. ‘

De wandelroute blijft in ieder geval tot en met 5 mei in en rond het dorp aanwezig. De speciale website blijft voorlopig ook nog in de lucht. En op onze Beeldbank Nispen, kun je talloze foto’s zien van mensen, gebouwen en bijeenkomsten in relatie tot de Tweede Wereldoorlog en de herdenkingen en feesten in de jaren daarna.

Leve de vrijheid, leve de vrede!

Home  >  Actueel  >  Nieuws

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn