zoeken  contact   extranet Home Home

In the spotlight: Carnaval in Nispen

05-02-2023


Carnaval staat op het punt van beginnen. In de aanloop daar naar toe vinden er al volop activiteiten plaats. Feestvieren vóór het begin van de vastenperiode is een eeuwenoude traditie. Het georganiseerde carnaval zoals we dat nu in Nispen kennen, ontstond pas rond 1960. Wie in de jaren 50 eens goed wilde feesten trok naar Bergen op Zoom en wat later ook naar Roosendaal. Een prins voor het gehele dorp kwam er in 1962 en jaar later werd Stichting Carnaval Nispen opgericht. In verschillende verzamelingen van onze heemkundekring is het nodige is terug te vinden over deze stichting en het vieren van carnaval in het dorp.


In the spotlight

In onze verzamelingen hebben we talloze interessante afbeeldingen, objecten en documenten. En hoewel alles online te raadplegen is, is lang niet bij iedereen bekend wat zich allemaal in onze collecties bevindt. Onder de noemer ‘In the spotlight’ brengen we zo nu en dan bijzondere stukken voor het voetlicht. Deze keer staan we stil bij stukken die te maken hebben met carnaval in Nispen.


Foto’s, voorwerpen én documenten

Op de Beeldbank Nispen zijn momenteel 645 afbeeldingen te vinden die te maken hebben met carnaval. Van optochten door de jaren heen, portretfoto’s van prins, nar en adjudant, carnavalsbals in de lokale horeca en affiches met aankondigingen van carnavalsactiviteiten. In onze Collectie voorwerpen zijn veldtekens van bijna alle jaren terug te vinden maar ook steunordes en onderscheidingen, totaal zo’n 120 objecten. Een aantal publicaties over carnaval in het algemeen en met betrekking tot Nispen in het bijzonder zijn opgenomen in onze Collectie boeken en tijdschriften. Daarnaast zijn er krantenknipsels, uitnodigingen en allerlei drukwerk zoals het Aopeblaoike te vinden in onze Documentatiecollectie onder het trefwoord ´Carnaval´.


Carnaval bij wijk Luie Brandput, ‘de soos’ en het Feestcomité

In 2020 mochten wij van de erfgenamen van Kees Wiericx diverse stukken ontvangen. Daaronder bevinden zich ook stukken met betrekking tot deelname aan de optochten door buurtvereniging Luie Brandpunt in jaren 1966-1977. Deze stukken zijn opgenomen in de Collectie Overige Verzamelde Aanwinsten onder nummer 0036. In het archief van Sociëteit People Relax zijn documenten te vinden over het dweilbandfestival dat deze club in de jaren 80 organiseerde. En om nog verder in de tijd terug te gaan: In de stukken van het Feestcomité Nispen (opgericht ten behoeve van de viering 1000 jaar Nispen) zijn passages te vinden over het eventueel georganiseerd vieren van carnaval in Nispen (nummer 0070 van de Collectie Overige Verzamelde Aanwinsten).


Wij wensen iedereen die komende periode carnaval gaat vieren, op welke manier dan ook, veel leut toe!Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons