zoeken  contact   extranet Home Home

Bezoek uit Engeland aan herdenkingsbord gesneuvelde bevrijders

07-01-2023


De uit Engeland afkomstige Matthew Neame, een kleinzoon van een bevrijder van Nispen in 1944, heeft op 22 december jl. de regio bezocht om meer te weten te komen over het oorlogsverleden van zijn familie. Matthew ging onder meer naar de Oude Waag in Bergen op Zoom. In dat gebouw staat sinds enkele maanden het bord met de namen van gesneuvelde Britse soldaten in Nispen en omgeving. Dit bord maakte deel uit van een tijdelijk oorlogsmonument op de hoek van de Bergsebaan-Nigtestraat te Nispen en sinds 1994 in het bezit van onze heemkundekring.


Ook heemkundekring aanwezig

Het bezoek van Matthew aan de regio werd begeleid door een vertegenwoordiging van The Dutch Polar Bears. Deze organisatie heeft, samen met Nispenaar Geert Jacobs, ook de conservatie van het bord met gesneuvelden geïnitieerd. Vanwege de relatie met Nispen was onze heemkundekring uitgenodigd om bij dit bezoek aanwezig te zijn. Toon van Wesel en René Leijdekkers vertegenwoordigden onze vereniging. Als attentie namens onze kring overhandigden zij Matthew een blik Nispense peperkoek en een fotoboek van onze heemkundekring.  


Soldaat Bert Midlane

Op het herdenkingsbord staat zijn oudoom Bert Midlane vermeld, die tijdens de bevrijding is gesneuveld in de buurt van de Brembos. Na de bezichtiging daarvan bezocht Matthew het graf van zijn oudoom op de Britse begraafplaats in Bergen op Zoom en het Bevrijdingsmonument aan Hemelrijk in Essen. Er werden locaties bezocht in de regio waar zijn oudoom en grootvader hebben gestreden en ook de Brembos, waar zijn oudoom is gesneuveld. Op het bord is de naam van Bert Midlane overigens verkeerd gespeld op het bord, daar staat ‘Midland’ vermeld. Dat was al eerder ontdekt door Geert Jacobs.


Ook het bord bekijken?

In afwachting van toekomstige ontwikkelingen heeft het bestuur vorig jaar besloten het bord in bruikleen te geven aan het Bezoekerscentrum Militaire Erevelden, Bergen op Zoom i.o. Daardoor is het bord met de namen van de gesneuvelden is nu tijdelijk te zien aan de buitenzijde van de Oude Waag, Zuivelstraat 24-26 in Bergen op Zoom. Het is de bedoeling dat bord in de toekomst te bezichtigen zal zijn in het nieuw te bouwen Bezoekerscentrum bij de oorlogsgraven in Bergen op Zoom.

Foto’s van het bezoek van Matthew Neame zijn te vinden bij het onderdeel In beeld op deze website. Ook op de Facebookpagina van The Dutch Polar Bears is een verslag met foto’s te bekijken.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons