zoeken  contact   extranet Home Home

Archief KVO Nispen en andere aanwinsten 2022

30-12-2022


Het jaar 2022 zit er bijna op. Een goed moment om ook terug te kijken op onze collecties waarin we het Nispens erfgoed bewaren. We ontvingen dit jaar verschillende keren materiaal van historische waarde en registreerden al eerder ontvangen items. We informeren u in het kort over de belangrijkste zaken.


Archief KVO Nispen

We ontvingen het archief van de Katholieke Vrouwen Organisatie afdeling Nispen, inclusief de voorloper R.K. Boerinnenbond en de latere Vrouwen van Nu en Vrouwenvereniging Nispen. Dit archief bestaat uit bestuurs- en jaarverslagen en een aantal plakboeken met allerlei documenten en foto’s. Het archief bestrijkt de periode 1949-2021. Het archief is inmiddels geordend en toegankelijk via deze website. Ga daarvoor naar het onderdeel Collecties en vervolgens het onderdeel Documenten. De aanwinst van dit archief was voor ons ook reden om het al eerder ontvangen archief van Sociëteit People Relax als apart onderdeel te registreren. We hebben dat ook gedaan voor ons eigen verenigingsarchief over de periode 1991-2010.


Bidprentjes

In de loop van dit jaar ontvingen wij grotere en kleinere aantallen bidprentjes van meerdere personen. Soms ook van erfgenamen van overleden Nispenaren zoals van W. Veraart-de Nijs. Henk Baselier heeft alle ontvangen bidprentjes geregistreerd zodat de gegevens online te raadplegen zijn. Het totaal aantal bidprentjes bedraagt nu 1686 (+81).


Documenten
Naast het archief van KVO Nispen zijn allerlei uiteenlopende documenten toegevoegd aan de subcollecties Overige verzamelde aanwinsten en Documentatie Nispen. Binnen deze laatste subcollectie hebben we een extra ordening aangebracht om het overzicht te behouden. Zo hebben bijvoorbeeld overlijdensadvertenties en brochures van Open Monumentendagen een eigen inventarisnummer gekregen. De documentatiecollectie bestaat momenteel uit 106 onderdelen met daarbinnen 19 aparte inventarisnummers.


Overige collecties

Ook de overige verzamelingen zijn in 2022 toegenomen. Door het verwerken van eerdere en nieuwe schenkingen groeide de Collectie voorwerpen met 10 stuks en de Beeldbank Nispen met 64 afbeeldingen. De Collectie boeken- en tijdschriften is dit jaar zeer beperkt gegroeid. Maar dat komt mede omdat het nog niet mogelijk is geweest om dit soort aanwinsten te registreren. Verder zijn er nog talloze foto’s uit eerdere schenkingen (zoals van de erfgenamen van het echtpaar Verbraak-van Eekelen en het echtpaar Van Nassauw-Nieuwlaat) die we nog moeten nakijken en eventueel registreren.


Tips welkom

Weet u meer te vertellen over onze collecties? Aanvullende informatie en tips zijn welkom. Bijvoorbeeld over de afbeeldingen in de Beeldbank Nispen en de objecten in de Collectie voorwerpen. Maar ook bij de andere collecties die we via onze website laten zien is dat mogelijk. U kunt bij het getoonde item direct reageren. We bekijken uw reactie en voegen relevante informatie toe aan de beschrijving.


Schenkingen

Heeft u een schoenendoos met mooie foto’s van Nispen op zolder staan? Of ander materiaal dat u zou willen schenken aan Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen? Laat het ons weten via mail. Wel bekijken we of het betreffende materiaal past binnen in onze collecties en een specifieke relatie met Nispen heeft. Zo nodig verwijzen we u door naar andere organisaties die wellicht gebruik willen maken van uw schenking.


Iedereen waarvan we in 2022 een of meerdere schenkingen mochten ontvangen, willen wij daarvoor nogmaals hartelijk danken!Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons