zoeken  contact   extranet Home Home

Presentatie jaarboek en lezing

04-10-2022


Op donderdagavond 20 oktober organiseren wij een bijeenkomst waarin we onze nieuwe publicatie presenteren. De redactie van het jaarboek heeft opnieuw een uitgave samengesteld met interessante artikelen over het Nispense verleden. We sluiten de avond met een lezing.


Zonneland

Veel oudere Nispenaren zullen nog plezierige herinneringen hebben aan natuurbad Zonneland. Vanaf 1931 was dit lange tijd het enige zwembad in de gemeente Roosendaal. Jaarlijks trok het zwemwater duizenden bezoekers uit de hele regio. Henk Baselier deed uitgebreid archiefonderzoek om de geschiedenis van  het zwembad compleet te krijgen. Het resultaat van zijn onderzoek heeft hij verwerkt in een lezenswaardig artikel. Carien Denissen debuteert als auteur met een artikel over familielid Antonius (Toon) van Overveld. Toon werd in 1901 geboren als boerenzoon op de Nispense Achterhoek. Na zijn priesteropleiding op het seminarie Ijpelaar in Bavel vertrok hij als missionaris naar de Filippijnen. Hier was hij werkzaam tot zijn overlijden in 1953. Het artikel van Marius Broos over het onbekende verhaal van vluchtelingen bij het Koetzakspoor aan de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog sluit goed aan bij de actuele situatie rond vluchtelingen. De kroniek van Nispen 1921 werd samengesteld door Loes Gommeren-van Eekelen. Het Nispense nieuws van 2021 werd door Corrie Verbraak-van Haperen verzameld in de kroniek van Nispen 2021. Ook het jaarverslag 2021 van heemkundekring de Heerlijkckheijd Nispen is opgenomen in het jaarboek.


Lezing

Aansluitend op de boekpresentatie houdt René Hermans een lezing over de boeiende geschiedenis van het kasteel van Wouw. Sinds enige tijd worden de restanten van dit bouwwerk gedeeltelijk zichtbaar gemaakt.


Verdere informatie

De presentatie vindt plaats op donderdag 20 oktober in dorpshuis Nisipa, Bergsebaan 8 Nispen. Het aanvangstijdstip is 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). Zowel leden als niet-leden zijn welkom en de toegang is gratis.


Leden die het volledige bedrag aan contributie betalen, hebben recht op een gratis exemplaar van het jaarboek dat na afloop van de avond mee naar huis kan worden genomen. De boeken die niet zijn opgehaald worden zo spoedig mogelijk thuis bezorgd. Losse exemplaren zijn verkrijgbaar via het secretariaat (info@heemkundenispen.nl | tel. 06-21367540) en kosten € 22.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons