zoeken  contact   extranet Home Home

Open Monumentendag Nispen 2022

22-08-2022


Traditioneel wordt in het tweede weekend van september de landelijke Open Monumentendag gehouden. Dit jaar is het thema duurzaamheid. Nispen telt één rijksmonument en meerdere gemeentelijke monumenten. Enkele van deze gebouwen zijn in het Open Monumentenweekend toegankelijk.


Molen en molenaarswoning

In Nispen is de beltkorenmolen aan de Dorpsstraat op zondag 11 september te bezoeken. Dit met het voorbehoud dat de aanleg van een toegangspad tijdig is afgerond. Sinds de bouw in 1850 is hier gebruik gemaakt van duurzame windenergie voor het malen van graan, het opwekken van elektriciteit en het zagen van hout. Op zaterdag 10 september is de tuin van de oorspronkelijke molenaarswoning Dorpsstraat 50 opengesteld voor publiek.


H. Maria Hemelvaartkerk

Ook de H. Maria Hemelvaartkerk is te bezoeken. In het kader van Nispen Inspireert! is hier de tentoonstelling van Nispense amateurkunstenaars te bewonderen. Evenals de werkstukken van leerlingen van basisschool de Linde en buiten een groepskunstwerk waar vele inwoners van Nispen een bijdrage aan hebben geleverd. Zij lieten zich inspireren door het thema ‘Spiegel van de tijd’. De monumentale kerk is een afspiegeling van de tijd toen het Rijke Roomse Leven nog volop bloeide; 90 jaar na de bouw wordt er gewerkt aan plannen om het kerkgebouw om te vormen tot een accommodatie waar naast een religieuze functie ook plaats is voor andere activiteiten.


Tijden
Zaterdag 10 september:

10.00 – 17.00 uur Molenaarswoning, Dorpsstraat 50

14.00 – 17.00 uur H. Maria Hemelvaartkerk, Kerkplein 1


Zondag 11 september:

10.00 – 17.00 uur ‘Molen van Aerden’, Dorpsstraat 26 (onder voorbehoud)

11.00 – 17.00 uur H. Maria Hemelvaartkerk, Kerkplein 1


De Vredeskapel aan de Heijbeeksestraat, ook een gemeentelijk monument  is op beide dagen regulier geopend.


Onderdeel van Nispen Inspireert!

Dit jaar vormt Open Monumentendag in Nispen een onderdeel van Nispen Inspireert! Meer informatie over het volledige programma van Nispen Inspireert! vindt u op ni2022.cultureelnispen.nl of ga naar www.cultureelnispen.nl.


Meer open monumenten

Ook op andere locaties in de gemeente Roosendaal zijn op 10 en 11 september monumenten te bezoeken. Verdere details zijn te vinden op: www.omdroosendaal.nl. Meer informatie over activiteiten in geheel Nederland in het kader van Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl.


Update 9 september 2022:

Vanwege het nog ontbreken van een goede toegankelijkheid, is de molen helaas toch niet te bezoeken. De molen zal wel op op 11 september draaien.


Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons