zoeken  contact   extranet Home Home

Renovatie veldkapel Kerkweg vordert gestaag

24-04-2022


Samen met een aantal betrokken dorpsgenoten en de eigenaren van het landgoed Gienderwijte, is de heemkundekring actief bij het project om de veldkapel aan de Kerkweg in het buitengebied ten oosten van Nispen te herstellen. Behalve de kapel, zal ook de omgeving een opknapbeurt krijgen. Het bij velen geliefde monumentje kan dan extra beleefd worden als plek van rust, bezinning en gebed.


Nieuwwerk

Nu het voorjaar weer is aangebroken en we er met zijn allen volop op uittrekken in de natuur, is het u misschien al opgevallen dat er een volledig nieuw kapelletje is gebouwd ter vervanging van het oude. Dit was nodig omdat het oude metselwerk in dermate slechte toestand verkeerde dat herstel niet mogelijk was. Het werk is vakkundig uitgevoerd met eersteklas bouwmaterialen. Momenteel wordt de bestrating gelegd en binnenkort zal eveneens het groen worden aangeplant. Vrijwilligers zijn momenteel ook bezig om een fietsenrek en een rustbank te maken.


Sint Franciscus

Onze heemkundekring is aan de slag gegaan om teksten en afbeeldingen aan te leveren voor het informatiebord. In de vorm van een tijdlijn zal hierop de geschiedenis van de kapel, de Kerkweg en de nabijgelegen Elderse turfvaart worden weergegeven. Ook zal er iets verteld worden over Sint Franciscus. Het vorige kapelletje was gewijd aan Maria, maar het was de uitdrukkelijke wens van de landgoedeigenaren om de nieuwe kapel te wijden aan Sint Franciscus. Deze heilige wordt immers geassocieerd met de natuur die ook de eigenaren van Gienderwijte nauw aan het hart ligt. Tevens is het een verwijzing naar de nabijgelegen voormalige Sint Franciscusparochie die is opgegaan in de huidige Sint Norbertusparochie en de congregatie van de zusters Franciscanessen van Mariadal die het heiligenbeeld voor de nieuwe kapel hebben geschonken. Het beeld is kosteloos gerestaureerd door Jan Bolders en plaatselijk kunstenares Carla Brosens ontwierp een nieuwe sokkel.


Wanneer is het gereed?

Omdat er gekozen is voor een informatiebord van hoge kwaliteit, betekent dit dat er ook een langere levertijd op zit. De werkgroep is van mening dat alle werkzaamheden volledig klaar moeten zijn, alvorens er een inwijding kan worden gehouden. Pastoor Mark Lindeijer SJ heeft hiervoor al zijn medewerking toegezegd. Als richtdatum voor de plechtigheid is vastgesteld 25 juni a.s. Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.


Het project kan mede worden gerealiseerd door financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de Mastboom-Brosensstichting.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons