zoeken  contact   extranet Home Home

Oorlogsvluchtelingen: hoe de (Nispense) geschiedenis nog steeds actueel is

24-03-2022


Vanaf 24 februari woedt in Oekraïne het grootste gewapende conflict op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog. De schrijnende beelden en verhalen van de vele Oekraïense vluchtelingen – voor een belangrijk deel (jonge) vrouwen en kinderen – zijn minstens zo indrukwekkend als die van de grootschalige vernietiging van gebouwen en infrastructuur. Vluchten voor oorlog is helaas iets van alle tijden. En ook de Nispense geschiedenis kan hierover meespreken. In onze jaarboeken zijn er door de jaren heen dan ook diverse artikelen verschenen die aan dit onderwerp raken.


Weense bleekneusjes en Belgische vluchtelingen in Nispen

Recent is een artikel van H. Baselier Weense ‘bleekneusjes’ in West-Brabant. Pleegkinderen in en na de Eerste Wereldoorlog. in het jaarboek van 2021. Hierin wordt aandacht besteed aan de Oostenrijkse kinderen die na het einde van de Eerste Wereldoorlog door Nispense gastgezinnen werden opgevangen om te herstellen van het ondergane oorlogsleed. De Duitse opmars door België na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog – en vooral ook de belegering van Antwerpen in oktober 1914 – bracht een grote vluchtelingenstroom op gang: ongeveer een miljoen Belgen zochten een veilig onderkomen in Nederland. Als grensplaats kreeg Nispen uiteraard te maken met de gevolgen. C. Uijtdewilligen beschrijft deze episode in het jaarboek 2018 in het artikel Een dorp aan de grens in een onrustige tijd. Nispen tijdens de Eerste Wereldoorlog, 1914-1915. De Kroniek van Nispen 1914., samengesteld door L. Gommeren-van Eekelen en gepubliceerd in het jaarboek 2015 bevat veel nieuwsberichten die destijds in dagblad De Grondwet verschenen over de Belgische vluchtelingen.


Noodwoningen en gevlucht voor de watersnood

Het artikel in het jaarboek 2016 Van de nood een deugd gemaakt. De noodwoningen aan de Heijbeeksestraat en de Broekakkerstraat. beschrijft H. Baselier de opvang van gezinnen die door de gevechtshandelingen van de Tweede Wereldoorlog dakloos geworden waren en snel een vervangende woning nodig hadden. Opvang van een heel andere categorie vluchtelingen betreft het artikel van H. Baselier "De vreemdelingen herbergen". Evacués watersnoodramp 1953 in Nispen. in het jaarboek 2003. Hierin wordt verhaald over de opvang in Nispen van mensen die als gevolg van een natuurramp van huis en haard verdreven werden.


Nispenaren op de vlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog
Het jaarboek 1995 is geheel gewijd aan Nispen in de Tweede Wereldoorlog. In een aantal dagboekfragmenten worden ooggetuigenverslagen gegeven over hoe de Nispenaren een veilig heenkomen zochten tijdens de gevechtshandelingen in en rond Nispen in oktober 1944. Kort nadat het dorp was bevrijd werd een groep Nispenaren opgevangen in het Belgische Kontich, even ten zuiden van Antwerpen. Hun verhaal wordt verteld in het artikel
Evacuatie naar Kontich in oktober 1944. door B. Vogel die het allemaal zelf meemaakte.


Bent u nieuwsgierig geworden naar deze verhalen? Deze en andere jaarboeken zijn te bestellen via onze webwinkel. U vindt die via de navolgende link: www.heemkundenispen.nl/webwinkel.html.



Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons