zoeken  contact   extranet Home Home

Help ons mee en doneer voor behoud herdenkingsbord!

31-12-2021


Eerder dit jaar hebben we aangegeven dat we samen met The Dutch Polar Bears en dorpsgenoot Geert Jacobs een actie gaan organiseren om een herdenkingsbord uit Nispen te bewaren voor de toekomst. Op dit bord staan de namen van geallieerde soldaten die rondom Nispen, Wouw en Roosendaal tijdens de bevrijdingsacties eind oktober - begin november 1944 zijn gesneuveld. Vandaag is de actie gestart en ook u kunt hieraan meedoen! Hoe? Door een financiële bijdrage te doneren aan onze heemkundekring. Uw gift gebruiken we voor het laten ‘conserveren’ van het bord zodat verder verval gestopt wordt.


Waar gaat het om?

In het najaar van 1944 werd er hard gevochten rondom Roosendaal en Nispen. In de buurt van Nispen stierven veel Britten van onder andere de Polar Bear divisie. Daar waar de militairen waren overleden werden ze in een tijdelijk graf gelegd en geëerd door de omgeving, zo ook in Nispen. Aan de Nigtestraat in Nispen was zo'n tijdelijk graf. Uit dankbaarheid werd toen een houten bord gemaakt met daarop alle namen van alle militairen die daar in tijdelijkheid in een graf waren gelegd. Het houten paneel is waarschijnlijk gemaakt van hout van munitiekisten. De inwoners van Nispen hebben het bord voorzien van de "RIP" aanduiding en een onderbord met "Zy vielen voor onze bevryding". Een bloemenzee van de plaatselijke bewoners sierde het graf. Het werd een tijdelijk herdenkingsmonument voor de inwoners voordat de Vredeskapel in gebruik werd genomen in 1946.


Opnieuw in de aandacht

Ten behoeve van de tentoonstelling ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding in 1994, kwam het bord boven water en vervolgens in het bezit van de heemkundekring. Dit jaar kwam het bord opnieuw in de belangstelling te staan bij enkele mensen die zich verder verdiepen in de omgekomen soldaten in de gemeenten Roosendaal en Essen. Toen bleek dat de toestand van het bord door de jarenlange opslag flink verslechterd is.


Behoud
The Dutch Polar Bears en Geert Jacobs benaderden onze vereniging met het idee om het herdenkingsbord te laten behandelen waardoor verder verval wordt voorkomen. We hebben hiervoor een professional uit Essen benaderd. Over een aantal jaren willen we de mogelijkheid bekijken om de vervaagde letters eventueel te laten herstellen. We hebben uw hulp nu hard nodig, anders zal dit bord, volgens kenners, over enkele jaren onzichtbaar zijn.  Voor nu willen we het laten conserveren.


Help ons mee en doneer!

Na de huidige conservering zal er, als de Covid-maatregelen dit toelaten, een kijkdag komen waar alle donateurs en liefhebbers het bord met de tientallen verhalen erachter, kunnen komen bekijken. Daarna zal er met het restant van de crowdfunding gestart worden met de restauratie met een eventuele nieuwe crowdfunding. Het is de bedoeling het bord op een veilig en droog plekje ten toon te stellen. Steun ons alsjeblieft ! Dit bord mag niet verloren gaan! U kunt doneren via onderstaande link:


www.doneeractie.nl/behoud-in-memoriam-bord-1944


Uw donatie gaat rechtstreeks naar Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen (de eigenaar van het bord). U kunt via de genoemde website de stand zien en wie (al dan niet anoniem) heeft gedoneerd.


Dank u wel voor uw steun!


Lees ook:

Actie voor behoud herdenkingsbord gesneuvelde bevrijders Nispen en omgeving

26-11-2021


Zie ook:

https://www.facebook.com/thedutchbears

https://www.facebook.com/geert.jacobs.5Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons