zoeken  contact   extranet Home Home

Grondige renovatie veldkapel aan Kerkweg

12-09-2021


Veel inwoners van Nispen maar ook fietsers en wandelaars, zullen bekend zijn met de veldkapel aan de Kerkweg. Die staat in het buitengebied ten noordwesten van het dorp. Heemkundekringlid Richard Konings maakte het bestuur van onze vereniging erop attent dat de kapel in slechte staat van onderhoud verkeert. Iets wat menigeen mogelijk zelf ook al heeft geconstateerd. Voor onze vereniging aanleiding om de mogelijkheden na te gaan op welke wijze dit stukje erfgoed behouden kon blijven. De heemkundekring werd kartrekker van het project om een grondige renovatie uit te voeren. Daarbij wordt de kapel vrijwel volledig opnieuw opgebouwd en het terrein wordt heringericht en aangeplant.


Historie

De kapel werd in 1948 gebouwd in opdracht van Sjef Hectors en zijn vrouw Maria Mulders. Zij waren toen al enkele jaren eigenaar van het perceel waarop de kapel nu staat. Het echtpaar was zeer godsdienstig. Sjef vond bij de ontginning van het perceel een metalen kruisje. Dat beschouwde hij als een voorteken om op die locatie een kapel te bouwen. Meer daarover kunt u teruglezen in een artikel in ons jaarboek nummer 8 uit 2000. In de Beeldbank Nispen vindt u ook een aantal foto’s van de kapel door de jaren heen.


Samen werken aan het herstel

Naast de heemkundekring zijn ook Nispenaar Charl Goossens en de familie Van der Kooi als eigenaren van landgoed Gienderwijte bij de werkgroep betrokken. De zusters Franciscanessen van Mariadal en de Sint-Norbertusparochie verlenen medewerking door het schenken van een Franciscusbeeld en het verzorgen van de inwijding van de gerestaureerde kapel. Tevens zijn de vrijwilligers van de bankjeswerkgroep van Stichting Bewonersplatform Nispen bereid gevonden om zitmeubilair en een fietsenrek te maken en te plaatsen en bestrating aan te leggen. Het heiligenbeeld zal gratis worden gerestaureerd door atelier Jan Bolders uit Roosendaal. Ook de Nispense beeldend kunstenares Carla Brosens verleent haar medewerking. De benodigde materialen worden met korting geleverd door Siemons Grondwerken, boomkwekerij Liwardi, Raab Kärcher bouwmaterialen en AGC glashandel. Om de kosten te dekken zijn diverse subsidieaanvragen gedaan en landgoed Giederwijte staat garant voor het aanvullen van het tekort.


Rustpunt
Als de opknapbeurt is afgerond, zal de kapel weer een mooi rustpunt zijn. Niet alleen voor meditatie en gebed maar ook om te genieten van de omliggende natuur en kennis te nemen van de geschiedenis van het gebied. Die zal straks te vinden zijn op een informatiebord. Door de betrokkenheid en inspanningen van een groot aantal partijen wordt dit stukje cultuurhistorisch erfgoed een mooie toevoeging aan ‘het verhaal van Nispen’.



Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons