zoeken  contact   extranet Home Home

´Aspergeversperring´ opgeknapt

08-09-2021


Voorbije weken hebben vrijwilligers van onze vereniging gezorgd voor de vervanging van de reconstructie van de ´aspergeversperring´ in de tuin van De Pastorie. Onze kring nam hiervoor het initiatief. De kosten zijn vergoed door Stichting Bewonersplatform Nispen. Met deze actie kunnen we ook komende jaren een stukje historie uit een bewogen periode voor Nispen op een concrete manier levend houden.


Wegversperringen

In opdracht van het ministerie van Defensie werden in 1939 in de omgeving van het Kerkplein twee wegversperringen aangelegd die bedoeld waren om vijandige tanks en pantserwagens tegen te houden. Zij bestonden uit een blok gewapend beton met openingen waarin schuin naar voren wijzende palen geplaatst konden worden, zogenaamde ‘asperges’. In vredestijd konden de uitsparingen afgedekt worden en de palen werden opgeborgen in een hok naast de kerk.


Reconstructie

De resten van de versperring op de kruising met de Dorpsstraat verdwenen in de jaren 70 van de vorige eeuw bij de aanleg van het riool. De resten op de kruising met de Bergsebaan zijn nog een van de weinige in Nederland die bewaard zijn gebleven. In 2015 werd in samenwerking tussen onze heemkundekring en Stichting Bewonersplatform Nispen een reconstructie met informatiebord geplaatst in de tuin van woon-zorgcentrum De Pastorie. De houten palen waren als gevolg van houtrot omgevallen. Afgelopen zomer zijn deze palen vervangen door exemplaren van ijzer. Zij zijn verzinkt en in een betonfundering geplaatst. Op deze manier vragen zij minder onderhoud. Wij bedanken iedereen die hieraan heeft meegeholpen.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons