zoeken  contact   extranet Home Home

75 jaar Vredeskapel

03-05-2021


Op 4 mei 1946 werd de Vredeskapel aan de Heijbeeksestraat in Nispen ingewijd. Dat gebeurde op de dag waarop in Nederland voor de eerste keer de oorlogsslachtoffers werden herdacht. Morgen bestaat de kapel dan ook precies 75 jaar.


Gebedshuis én oorlogsmonument

Het idee voor een kapel gewijd aan Maria ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel zou een devotieplek moeten worden om te bidden tegen het oorlogsgeweld en voor het verlangen naar vrede. Pas in 1945 werden de plannen concreet en ontstond het idee om de kapel ook te benutten als een herdenkingsplek voor de 22 oorlogsslachtoffers uit de parochie Nispen. Daarmee werd het gebouw niet alleen een gebedshuis maar ook een oorlogsmonument.


Bezoekers

De afgelopen decennia is de Vredeskapel vaak de plek geweest voor de jaarlijkse lokale Dodenherdenking. Ook bij de herdenkingen van de bevrijding van Nispen, zoals laatst op 26 oktober 2019, vonden samenkomsten plaats bij dit gebouw. Daarnaast brengen talloze fietsers en wandelaars een bezoek aan het gebedshuis want een groot aantal maanden van het jaar is de kapel geopend. Om te bidden, om te herdenken of gewoon uit belangstelling voor dit stukje erfgoed. Want ook na 75 jaar blijft de Vredeskapel een plek voor bezinning en herinnering.


Meer informatie

Op onze website is meer te lezen over dit gemeentelijk monument. Klik daarvoor op deze link. De Vredeskapel is ook opgenomen in de lijst van oorlogsmonumenten op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (www.4en5mei.nl).Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons