zoeken  contact   extranet Home Home

Steeds meer voorwerpen beschreven en digitaal ontsloten

02-12-2020


Onze vereniging beschikt over veel voorwerpen die in het bijna 30-jarig bestaan van onze vereniging op allerlei manieren bij ons terecht zijn gekomen. Het overgrote deel van deze voorwerpen (ook wel objecten genoemd) zijn aan ons geschonken. De afgelopen jaren hebben we de nodige energie gestoken in het ordenen, beschrijven en zo goed mogelijk bewaren van deze voorwerpen.

Niet alles wat ons is aangeboden hebben we bewaard. Soms was het te groot, had het toch te weinig met Nispen te maken of was de kwaliteit zo slecht dat bewaren geen zin (meer) had. Onze ruimten, financiële mogelijkheden en aanbod van vrijwilligers zijn beperkt dus moeten we ook om die redenen keuzes maken als het om bewaren en onderhoud gaat. Maar het meeste wat we hebben ontvangen hebben we bewaard en dat doen we nog steeds.


Om goed te weten wat we ‘in huis’ hebben en om de verschillende voorwerpen zo goed mogelijk te bewaren hebben al heel veel werk verricht. We hebben honderden voorwerpen nagekeken, beschreven, opgeborgen en gefotografeerd. We laten deze voorwerpen ook via onze website zien omdat al die verschillende voorwerpen ook het verhaal van Nispen vertellen. Van een doopjurkje waarin jaren terug een kindje uit Nispen werd gedoopt en streekdrachtonderdelen tot verpakkingsmateriaal van Nispense winkeliers en vondsten bij opgravingen in en rond het dorp. Niet alleen interessant voor Nispenaren maar ook voor organisaties en personen die zich bezighouden met cultuurhistorie en erfgoed in onze provincie en ons land.


Hoewel we nog niet klaar zijn met het beschrijven van alles wat we op dit moment aan voorwerpen hebben, zijn we al een heel eind gevorderd. Meer dan 500 objecten kunt u op dit moment terugzien bij het onderdeel Collecties > Voorwerpen.

En natuurlijk blijft gelden: denkt u dat u een bijzondere voorwerp hebt dat een duidelijke relatie met ons dorp of inwoners heeft? En wilt u dat schenken aan onze vereniging? Dan komen wij graag met u in contact! Vult het ‘het verhaal van Nispen’ niet echt aan? Dan kijken we in goed overleg of er een alternatieve bestemming gevonden kan worden.  


Voor verdere informatie over dit onderwerp kunt u altijd contact opnemen met het bestuur.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons