zoeken  contact   extranet Home Home

Wie heeft info over opvang Weense kinderen in Nispen en Roosendaal?

03-07-2020


Na de Eerste Wereldoorlog heerste er hongersnood in Oostenrijk, Hongarije en Duitsland. Zo’n 50.000 Weense kinderen werden tussen 1918 en 1924 tijdelijk in ons land opgevangen om aan te sterken. In een aantal gevallen bleven deze kinderen voorgoed hier. Zoals bijvoorbeeld Miep Gies, die het gezin van Anne Frank hielp bij het onderduiken in het Achterhuis. Eind 1919 kwamen vanuit Wenen Oostenrijkse kinderen naar Nederland. Uit foto’s die wij in ons bezit hebben weten we dat er ook bij Nispense families tijdelijk kinderen verbleven.


Henk Baselier werkt aan een publicatie over het verblijf van deze kinderen in Nispen en Roosendaal en is op zoek naar informatie. Naast enkele foto’s van Nispenaren met hun gastkind en wat algemene krantenartikelen is er weinig over bekend. Ook in het West-Brabants Archief is er niets te vinden over het verblijf van deze kinderen in de gemeente Roosendaal en Nispen. Speurwerk heeft Henk Baselier inmiddels geleid naar het voormalig Rooms Katholiek Huisvestingscomité uit Den Bosch. Het archief van deze organisatie berust in Nijmegen bij het Katholiek Documentatie Centrum. De bedoeling is dat het artikel van Henk Baselier in het jaarboek 2021 van onze heemkundekring zal verschijnen.


Wie heeft er foto’s, documenten of verhalen over de opvang van deze kinderen? Denkt u dat Henk Baselier verder kunt helpen? Neem dan contact met hem op via e-mail baselier-nispen@home.nl of tel. 0165 - 365806.


Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
#top

Contact     Over deze site     Volg ons