zoeken  contact   extranet Home Home

Bijzondere schenking voor heemkundekring

25-11-2019


Onze vereniging heeft onlangs een bijzondere schenking mogen ontvangen. Het betreft een aquarel van een woning aan de Bergsebaan in Nispen. Die werd in 1915 gemaakt door hoogleraar, beeldend kunstenaar en auteur Willem Le Heux, ook bekend onder de naam David Tomkins.


Enige tijd geleden werden wij benaderd door mevrouw Hanneke Peeters uit Ulvenhout. Via een erfenis was zij in het bezit gekomen van een aquarel in passe-partout van een boerderijtje waarvan zij een foto meestuurde. Het tafereel was geschilderd in Nispen en gedateerd 5 september 1915. Al snel werd duidelijk dat op de aquarel de woning van de familie Swaanen-van Eekelen is afgebeeld. Het pandje is in 1967 afgebroken en op het perceel werd een bungalow gebouwd, het huidige pand Bergsebaan 112.


Het bestuur besloot daarom na overleg met de archiefcommissie dat de aquarel een mooie aanwinst zou zijn voor de collecties van onze heemkundekring. Tijdens de inloopochtend van 5 oktober werd het aquarel door de schenkster Hanneke Peeters overgedragen aan onze vereniging. Zij was inmiddels achter de identiteit van de schilder gekomen. De maker is Johan Willem Nicolaas Le Heux (* Deventer 1880 - + Ginneken 1952) die als officier van de landmacht tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd was aan de grens. Behalve militair was Willem Le Heux  ook wiskundige en als zodanig hoogleraar aan de KMA in Breda. Daarnaast was hij actief als beeldend kunstenaar. Hij werkte onder meer op Texel, in Zoutelande en in België en Frankrijk. Zijn liefde voor de natuur komt tot uiting in zijn schilderingen van landschappen en zeegezichten. Onder de naam David Tomkins schreef hij boeken voor kinderen en volwassenen die hij zelf van illustraties voorzag. Ook verzorgde hij illustraties voor boeken van andere schrijvers.

We mogen dus spreken van een bijzondere aanwinst voor onze collecties.


Meer over Willem Le Heux alias David Tomkins, alsmede een afbeelding van hem, is te vinden op: https://www.dbnl.org/tekst/coil001lexi01_01/lvdj00977.php. De aquarel zal straks ook te zien zijn op de Beeldbank Nispen.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

#top

Contact     Over deze site     Volg ons

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn