zoeken  contact   extranet Home Home

Pittige maar gezellige quizavond in Fijnaart

23-11-2019


Traditioneel wordt in de maand november de jaarlijkse regionale heemkundequiz gehouden. Dit keer was de organisatie in handen van de heemkundekring van Fijnaart en Heijningen. In het plaatselijke gemeenschapshuis dat terecht de naam De Parel draagt, streden 21 teams bestaande uit 8 personen om de prijzen. Het team van onze kring werd gevormd door Madeleine Dekkers, Corrie Verbraak, Inge Aerden, Corné Uijdewilligen, Ad van Hees, Toon van Wesel, René Leijdekkers en debutant Richard Konings. De quiz bestond uit 8 ronden weetvragen en 4 ronden doevragen.


De thema’s die aan de orde kwamen waren ‘van alles wat’, het jaar 1999, dieren, hoge en grote gebouwen, oude voertuigen, oorlogen en verdragen, algemeen, Tweede Wereldoorlog, reclameslogans en cabaret. Bij dit laatste thema werd een speciale verrassing aangekondigd. Zou dan toch die bekende volkszanger….? Maar nee, een danspaar voerde in de zaal een aantal dansen uit waarvan de naam gegeven moest worden. Nieuw was dat de theorieronden onderbroken werden, zodat alle teamleden mee konden spelen met de doeopdrachten waarbij oude prenten van Westbrabantse plaatsen, rotondes, bouwkundige/kunsthistorische termen en etnische bevolkingsgroepen benoemd moesten worden.


Tijdens de pauze werd er een ‘superronde’ gespeeld waarbij over het heem van elk van de deelnemers een vraag moest worden beantwoord. Het was daarbij niet verboden om met elkaar informatie uit te wisselen. In het geval van het Nispense team leidde dit tot een gevalletje ‘de bedrieger bedrogen’. In ruil voor het antwoord op de vraag over Nispen, zou Zevenbergen vertellen wat het antwoord was op de vraag over die plaats. Zij bleken foute informatie gegeven te hebben, terwijl wij heel sportief het goede antwoord weggaven. Achteraf ontstond er echter discussie over enkele vragen, waaronder die over Nispen. Was de kerk gebouwd onder leiding van pastoor Van Spaandonk (onze mening) of onder leiding van Jos Cuypers (antwoord organisatie)?


Al snel nadat de laatste vraag gesteld was, kon de einduitslag bekend worden gemaakt. De Vierschaer uit Wouw maakte de favorietenrol wederom waar en mocht de wisseltrofee mee naar huis nemen. Klundert eindige op de tweede plaats en Etten-Leur als derde. Nispen eindigde net buiten het podium op plaats vier. Dit kwam mede doordat drie rotondes die we op de heenreis waren gepasseerd, tijdens de quiz niet werden herkend. Toch keken de teamleden tevreden terug op een moeilijke, maar wederom gezellige quiz.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

#top

Contact     Over deze site     Volg ons

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn