zoeken  contact   extranet Home Home

Veel interesse voor belevingstour Battle Field Nispen

24-10-2019


De belevingstour Battle Field Nispen die wij zondag 20 oktober jl. organiseerden, trok veel belangstelling. Zeker 60 personen waren naar dorpshuis Nisipa gekomen om te luisteren naar lezing van de heer Robert Catsburg en vervolgens een wandeling te maken in en rond Nispen.


Nispenaren en veel andere jongere en oudere geïnteresseerden uit Roosendaal of elders uit de regio, waren op de activiteit afgekomen. Ook burgemeester Han van Midden begaf zich na zijn kennismakingslunch naar de lezing om de nodige historische feiten over de bevrijdingsgevechten in zijn gemeente te vernemen en - zo werd later duidelijk - twee onderscheidingen uit te reiken. De heer Catsburg is een kenner van de militaire geschiedenis van de Canadese geallieerden in de Vlaams-Nederlandse delta. Verschillende onderdelen van het Canadese leger waren zeer actief betrokken bij de bevrijding van onze zuiderburen, het westelijk deel van de huidige gemeente Roosendaal en de Brabantse Wal. Hoewel het dorp Nispen is bevrijd door de Britse Polar Bears, blijkt uit publicaties van de laatste jaren dat de Canadezen nadrukkelijk actief zijn geweest in het buitengebied van Nispen. Dit betreft dan ter hoogte van Hopmeer, Eerenburg en de Brembos. Door wat de heer Catsburg hierover wist te vertellen in zijn beschrijving van de Operation Suitcase, is dit beeld alleen nog maar meer bevestigd.


Na de lezing volgde een onderbreking die leidde tot het uitreiken van twee koninklijke onderscheidingen door de burgemeester aan Inge Aerden en René Leijdekkers. Na de bubbels en felicitaties was het tijd om naar buiten te gaan om ‘in het veld’ verder stil te staan de bevrijdingsgevechten. Ook burgemeester Van Midden liep een deel van de tocht mee. Via het Kerkplein trokken we eerst naar het Sprengepad om van Henk Baselier uitleg te krijgen over de granaatinslag op 27 oktober 1944 die vier dorpsbewoners het leven kostte. Veel aanwezigen maakten, ondanks de nabijheid van een bijenzwerm, van de gelegenheid gebruik om de kelder in de kerk met eigen ogen te bekijken. Deze ruimte was tijdens de gevechten een schuilplaats voor zo´n 50 inwoners.


Bij de Honingbossenweg werd daarna ingegaan op de Engelse bevrijders. Ook werd het geluidsfragment aldaar van de interactieve verhalenroute beluisterd. Via de Hollandsdiepstraat en de Maststraat trokken we richting Eerenburg waarbij we onderweg regelmatig werden bijgepraat door de heer Catsburg over de vuurgevechten die in dat gebied tussen de Duitsers en Canadezen plaatsvonden. Op de hoek van Eerenburg-Bergsebaan werd geluisterd naar het verhaal over  het neergestorte vliegtuig in dit gebied in 1944. Via de Bergsebaan bereikten we weer het dorpshuis en kon onder het genot van een drankje nog worden nagepraat over alle ervaringen deze middag.


Uit reacties van de aanwezigen op te maken, was iedereen goed te spreken over deze leerzame en - door de wandeling en het weer - ook onderhoudende en aangename activiteit. Ook bleek er de nodige belangstelling te zijn voor onze verhalenroute Nispen Remembers. We gaan dan ook bekijken of we de informatieborden langer kunnen laten staan. De speciale website blijft sowieso tot en met 5 mei 2020 in de lucht.


Foto´s van deze activiteit en de uitreiking van de onderscheidingen vindt u bij het onderdeel In beeld op deze website.


Zie ook:

Voorzitter en secretaris ontvangen onderscheiding

20-10-2019Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

#top

Contact     Over deze site     Volg ons

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn