zoeken  contact   extranet Home Home

Lezing ‘Tussen vrijheid en vrede’ door dr. Jan van Oudheusden’

13-10-2019


Aansluitend op de presentatie van het jaarboek 2019 op 7 november a.s. zal dr. Jan van Oudheusden een lezing verzorgen over de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 en het leven in bevrijd gebied. In de eerste dagen van september 1944 had het er nog naar uitgezien dat een snelle en moeiteloze bevrijding van Nederland binnen handbereik lag. De geallieerde opmars van de weken daarvoor was als een mes door de boter gegaan. Maar juist toen het front tot de Belgisch-Nederlandse grens was opgeschoven, begon de machine te haperen. De bevrijding van Zuid-Nederland liep daardoor uit op een maandenlange, vaak bloedige en verwoestende strijd. Ieder had verwacht dat de bevrijding zou leiden tot een snelle terugkeer van de normale verhoudingen, maar het tegendeel bleek het geval. Bevrijd, maar nog geen vrede. De samenleving in het Zuiden was nog maandenlang ontwricht door verwoesting, tekorten en beperkingen. En van wederopbouw, economisch en maatschappelijk, kon alleen nog maar gedroomd worden. Zo beleefde het Zuiden een van de meest roerige en dramatische perioden uit zijn geschiedenis.


Jan van Oudheusden is een enthousiast en veelgevraagd spreker. Hij was vele jaren provinciaal historicus van Noord-Brabant en vanaf 2008 als onderzoeksmedewerker verbonden aan de leerstoel Cultuur in Brabant van de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ’s-Hertogenbosch en van Noord-Brabant.


De lezing vindt plaats in dorpshuis Nisipa, Bergsebaan 8 te Nispen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Vanwege deze activiteit in het kader van 75 jaar bevrijding zijn ook niet-leden van de heemkundekring welkom. Toegang gratis.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

#top

Contact     Over deze site     Volg ons

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn