zoeken  contact   extranet Home Home

Archeologiedagen in Essen met Nispens tintje

05-06-2019


Tijdens het weekend van 14, 15 en 16 juni kunnen liefhebbers van geschiedenis en archeologie hun hart ophalen in Essen. Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen heeft mede aan de wieg gestaan van de werkgroep archeologie van de Koninklijke Heemkundige Kring Essen die dit evenement organiseert samen met de VZW Kobie (Kom bijeen in Essen) en met ondersteuning van IOED Erfgoed Voorkempen. Ook het Nispens archeologisch erfgoed komt volop aan de orde.


Op vrijdagavond 14 juni geeft Marco Vermunt, de stadsarcheoloog van Bergen op Zoom, het startschot van dit archeologieweekend. Om 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) brengt hij in de Oude Pastorij het boeiende verhaal van de archeologische ontdekkingen die de laatste jaren aan de Nederlandse zijde van de grens zijn gedaan. De Romeinse boerderij in Nispen en het kasteel van Wouw passeren daarbij zeker de revue! Dankzij de depots in Bergen op Zoom en ’s-Hertogenbosch zijn het hele weekend enkele vondsten uit Roosendaal, Wouw én Nispen te bewonderen. Inschrijven is noodzakelijk aangezien het aantal plaatsen voor de lezing beperkt is. U kunt dit doen door een mail te sturen naar: vrijetijd@sessen.be.


En er is nog veel meer te beleven op de terreinen van de Oude Pastorij dat wordt omgevormd tot de kampplaats van een waar Romeins legioen! Gekleed en bewapend zoals de soldaten van Caesar die 2000 jaar geleden onze contreien binnenmarcheerden, laten ze de bezoekers kennismaken met het dagelijkse leven van de Romeinse legionair. Bezoekers krijgen de kans om een religieuze ceremonie mee te maken en zich te oefenen in het boogschieten of speerwerpen. De mandenvlechter, schoenmaker en smid van het legioen tonen graag wat zij in hun mars hebben.


Zaterdag 15 juni kunnen geïnteresseerden hun kennis en kunde over metaaldetectie en –behandeling vergroten. Ansje Cools is een professionele conservator die gespecialiseerd is in de behandeling van archeologisch metaal, glas en aardewerk. Om 10.30 u geeft zij een workshop over het schoonmaken, conserveren en bewaren van (metaal-)vondsten. Een must voor alle metaaldetectoristen in de regio! Ook hiervoor dient u zich vooraf aan te melden via: essenarcheologie@gmail.com o.v.v. “workshop vondstenconservatie”.


Ook voor kinderen belooft het een fantastisch weekend te worden. In het Romeinse kamp kijken ze hun ogen uit en mogen ze vast op de foto met een Romeinse legionair. Tijdens het weekend halen ze bovendien hun junior-archeoloogdiploma door hun kunnen te tonen in een grote zoekbak en op het metaaldetectorparcours. De recent vernieuwde ‘Stoerwoud’-speeltuin naast de Pastorij zorgt ervoor dat kinderen moe maar voldaan terug mee naar huis gaan.


Op zaterdag en zondag is het terrein geopend van 10.00 – 17.00 uur. De inkom is gratis. Kortom, beslist de moeite waard om een kijkje te gaan nemen bij onze zuiderburen. Zij kijken alvast uit naar uw bezoek.


Meer informatie vindt u op: www.essen.be of www.archeologiedagen.be en voor vragen kunt u contact opnemen met de Werkgroep Archeologie van de Koninklijke Heemkundige Kring Essen via: essenarcheologie@gmail.com of Thomas Dekkers, tel. 0486 - 955702 .Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

#top

Contact     Over deze site     Volg ons

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn