zoeken  contact   extranet Home Home

Collectie voorwerpen verder uitgebreid

11-12-2018


De voorbije maanden zijn enkele tientallen voorwerpen die in het bezit van onze vereniging zijn, toegevoegd aan de collectie. Op dit moment bestaat onze verzameling uit 300 objecten. Nummer 300 is een gebrandschilderd glas-in-loodpaneel uit Kontich.


Een groot deel van deze nieuwe voorwerpen bestaat uit steunordes voor Stichting Carnaval Nispen. Maar daarnaast betreffen het ook archeologische voorwerpen, kerkboekjes en herinneringsobjecten. Deze voorwerpen zijn gefotografeerd, beschreven en inmiddels ook online te bezichtigen. Tevens zijn een behoorlijk aantal van deze voorwerpen ingepakt en opgeborgen zodat zij zo goed mogelijk bewaard blijven.


Het 300e voorwerp is een object met een speciale betekenis. Het is een gebrandschilderd glas-in-loodpaneel met daarop een afbeelding van de kerk en raadhuis van de Vlaamse gemeente Kontich. Deze raamhanger werd precies 24 jaar geleden, zondag 11 december 1994, door het gemeentebestuur aan onze kring geschonken toen wij daar met een aantal voormalige Nispense oorlogsevacués ontvangen werden. Dat bezoek vormde toen een sluitstuk van de viering en herdenking van 50 jaar bevrijding. Nu staan we aan de vooravond van een jaar waarin opnieuw veel aandacht zal zijn voor Nispen en de Tweede Wereldoorlog.


Met de opname van het 300e voorwerp in onze collectie zijn ondertussen al heel wat voorwerpen die wij bezitten geïnventariseerd. Maar we hebben nog meerdere voorwerpen die voor opname in de collectie in aanmerking komen of waarvan nog eens goed bekeken moet worden of we die als vereniging willen behouden. Immers we kunnen niet alles bewaren en soms hebben voorwerpen eigenlijk ook helemaal niets met Nispen of Nispenaren van doen. Het bestuur zal hierover binnenkort een besluit nemen.


De collectie voorwerpen is te bezichtigen via het onderdeel Collecties op deze website. In het Jaarboek 1995 is meer te lezen over Nispense evacués in Kontich.Deel deze pagina

Home  >  Actueel  >  Nieuws  

#top

Contact     Over deze site     Volg ons

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn